Enter your keyword

piątek, 14 kwietnia 2017

Profil na facebook'u tylko dla znajomych. Ustawienia Prywatności - Instrukcja



Pilnujemy aby nasze dziecko nie wchodziło na parapet, aby nie spadło z krzesła, z roweru, nie stukło talerza, nie rozbiło głowy. Aby porządnie się najadł, miał suchego pampersa, nie miał odparzonej skóry. Dlaczego jednak nie pamiętamy o bezpieczeństwie i prywatności nie tylko swojej ale naszych dzieci w internecie?
Codziennie tworzą się dziesiątki grup, których same nazwy mówią o tym, że nic mądrego na nich nie znajdziemy. Ostatnio modne są również takie, które obrażają nie tylko młode matki, ale i dzieci, kopiując zdjęcia z naszych prywatnych profili, dając anonimowe absurdalne ogłoszenia, podpisując je wulgaryzmami, przerabiają je w programach graficznych. Niestety, od tych anonimowych osób trudno wyciągnąć konsekwencje a czynność ta może się okazać długą przeprawą. Dlatego uważam, że warto pomyśleć o tym wcześniej, zrobić krok do przodu aby potem nie żałować.

Dziś mam dla was małą, krótką i mam nadzieję, że bardzo prostą i czytelną dla was instrukcje, dla tych którzy korzystają z facebooka na komputerze, jak z widoku przeglądarki zastrzec nasz profil tylko dla tych, których sami przyjęliśmy do znajomych.

Ilustracja numer 1 przedstawia widok facebooka zaraz po zalogowaniu, za ikonkami aktywności wyszukujemy mały trójkącik, który po rozwinięciu ukaże nam opcje "ustawienia" w które wchodzimy. 


 Po przejściu w ww. ustawienia otworzy nam się zakładka "ogólne" dlatego więc aby dojść do opcji naszego bezpieczeństwa przechodzimy do 4 od góry kategorii o nazwie "Oś czasu i oznaczanie" która skieruje nas do widoku panelu widocznego na powyższym screenie.  Wyszukujemy następnie opcje zaznaczoną strzałkami "Kto może zobaczyć posty publikowane na Twojej osi czasu?" rozwijamy menu poniżej tego podpisu i wybieramy opcję "Znajomi" . Zaznaczenie tej opcji sprawi, że każdy post, który opublikowaliśmy z ustawieniem na "Publiczne" (wszyscy) zmieni się na widok tylko dla znajomych. Oznacza to, że nikt, kogo nie dodaliśmy do naszej listy znajomych nie będzie miał wglądu do naszych postów publikowanych na osi czasu. Jeśli więc bierzemy udział w konkursach, w których warunkiem jest udostępnienie publiczne, będziemy musieli indywidualnie zmienić przy konkretnym poście ustawienie widoczności udostępnienia.


Jeśli nie jesteśmy pewni co widać, czy wszystkie posty, zdjęcia czy informacje zostały ukryte w tej samej kategorii tj. "Oś czasu i oznaczanie" znajduje się opcja "Sprawdź co inni widzą na Twojej osi czasu" klikamy na "Wyświetl jako.." Następnie otworzy nam się nasz profil z widoku osoby, która nie jest w naszych znajomych i widzi tylko to co jest "Publiczne" . Jeśli kroki powyżej nie ukryły wszystkiego wynajdujemy post, który został publiczny a chcemy go ukryć i indywidualnie rozwijając opcje postu zmieniamy ustawienia prywatności na takie jak chcemy. Ze swojego doświadczenia wiem, że kilka postów zostało na moim profilu publicznych i musiałam zmieniać je ręcznie, ale większość ładnie ukryło.

Mam nadzieję, że moja instrukcja była czytelna i pomogła wam zadbać o wasze bezpieczenstwo. W razie pytań czy innych instrukcji, piszcie śmiało! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz