Enter your keyword

czwartek, 19 maja 2016

Pieczona pierś z kurczaka z pomidorem, bazylią i mozzarellą, podawana ze śmietaną i oliwą. Mmmm...


Z obawy, że przepis zniknie gdzieś w postach na moim facebooku wstawię wam też tutaj przepis, który.. nie przemawiał do mnie dopóki go nie zrobiłam! Smakuje przepysznie!

Potrzeba:
  • 2 duże piersi z kurczaka 
  • 2 pomidory
  • 1 opakowanie sera mozzarella 
  • ok. 12 świeżych liści bazylii 
  • 1 mały kubeczek śmietany 18% 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • naczynie żaroodporne


Sposób przygotowania:

1. Pomidory pokrój w plastry, a każdy plaster przekrój na pół. Umyj liście bazylii oraz piersi z kurczaka. Pokrój mozzarellę na małe plasterki.
2. W każdej piersi z kurczaka, powycinaj kieszonki (dosyć głębokie żeby wszystko nam się zmieściło :) )
3. Do każdej kieszonki nałóż plasterek pomidora, plasterek mozzarelli oraz liść bazylii.
4. Przełóż nafaszerowane piersi z kurczaka do naczynia żaroodpornego, przypraw solą i pieprzem, następnie zalej je śmietaną, a wierzch polej oliwą z oliwek.
5. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 35 minut.
6. Wyjmij danie na talerze ;) Ja zrobiłam pierś z młodymi ziemniakami i koperkiem, które polałam tym 'sosem' który ociekł z piersi. SMACZNEGO :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz